Výživa kojence od 5. - 6. měsíce
 
Ovocné přídavky
 
1. Ovocná šťáva
Šťávu z dužnatého ovoce typu rajče nebo pomeranč vytlačíme na skleněném mačkadle. Šťávu z jablka, mrkve nebo podobných druhů ovoce, které obsahují méně tekutiny, získáme tak, že je rozstrouháme na nerezovém struhadle a protlačíme přes cedník z plastické hmoty nebo řídké plátenko. Můžeme s výhodou použít i odšťavňovač. Výběr ovoce se řídí podle sezóny, při čemž přednost dáváme plodům dostatečně zralým a druhům méně aromatickým. Šťávu podáváme hned po prolisování nejlépe v přestávce mezi jídly, a to z počátku pouze šťávu z jablka nebo mrkve v množství od 1 do 10 lžiček denně. Další druhy ovoce lze použít později, až si dítě zvykne. Odmítá-li dítě šťávy, můžeme je případně lehce přisladit. Není-li po ruce čerstvé ovoce nebo čas na jeho zpracování, můžeme s výhodou ovocné šťávy pro kojence, které jsou ke koupi v lékárnách, a které mají zaručenou kvalitu.
 
2. Ovocná kaše
Kaše obsahuje šťávu a dužinu. Připravíme ji z nastrouhaného nebo rozmačkaného ovoce. Pokud je kaše příliš hustá, lze ji zředit trochou převařené vody nebo čaje. Ovocná kaše se podává jako samostatné jídlo v dávce 150-200g, tj. menší šálek nebo kávový hrníček. Jakmile kojenci naroste několik zoubků, je možno začít dávat ovoce v malých kouscích, aby se dítě naučilo přijímat tuhou stravu. Každý druh ovoce nejprve vyzkoušíme v malém množství. Pokud by bylo dítě na určitý druh přecitlivělé, mohla by se objevit vyrážka, zvracení nebo průjem. V takovém případě toto ovoce dítěti již nepodáváme. Není-li po ruce čerstvé ovoce nebo čas na přípravu kaše, můžeme s výhodou použít hotové výrobky dětské výživy, které jsou nabízeny v lékárnách ve velmi bohatém sortimentu a se zaručenou kvalitou.
 
Zeleninový předkrm
Opereme mrkev, květák, brambor, špenát a kedlubnu, jemně je rozkrájíme a dusíme v malém množství vody doměkka pod pokličkou. Měkká zelenina se prolisuje do vody, ve které se dusila, vznikne zeleninová kašička, nesolíme. Podáváme postupně 1-10 lžiček asi půl hodiny před poledním mlékem. V době kdy není čerstvá zelenina na trhu, možno použít zeleniny mražené. Zeleninový předkrm není samostatné jídlo, porci mléka nenahrazuje.
 
Zeleninová polévka
Omyjeme, očistíme a opláchneme mrkev, květák, brambor, celer, hrášek, kedlubnu (dle sezony), pokrájíme je a vaříme do měkka pod pokličkou. Pak odcedíme vařenou zeleninu, na jednu dávku polévky vezmeme asi 200 ml zcezeného odvaru a přidáme vařenou protlačenou zeleninu, až je polévka jako řídká kaše. Pak znovu povaříme. Polévku doplňujeme od 5-6. měsíce dvakrát týdně dvěma lžičkami jemně sekaného nebo mletého libového hovězího masa, které se vaří a prolisuje současně se zeleninou. Nedoporučuje se použití kupovaných vnitřností, zvláště jater. Od 6-7. měsíce můžeme začít přidávat další přídavek ve formě půlky žloutku dvakrát týdně. Do roka zásadně nedáváme dětem vaječný bílek. Žloutek je nutno v polévce zvlášť pečlivě povařit ( prevence salmonellosy). Jíšku přidáváme jen dobrým jedlíkům, a to do 6 měsíců jíšku z rostlinného oleje a sojové mouky v poměru 1:1, dětem starším 6 měsíců můžeme připravit jíšku z čerstvého másla a hladké mouky v poměru 1:1. Na láhev polévky dáváme jen jednu lžičku jíšky. Polévku do 1 roku kojenci nesolíme, v krajním případě při odmítání možno lehce přisladit. Na zeleninovou polévku přivykáme dítě postupně. Zeleninová polévka je první samostatné nemléčné jídlo, po polévce dětem již mléko na dosycení nepodáváme.
 
 

Zásady výživy kojence od 8. do 12. měsíce
Ve třetím období kojenecké výživy se postupně zvyšuje hustota stravy od kašovité přes hrubě zrnitou až ke kusovité. Vychážíme přitom z výživy kojence v 7. měsíci a postupně zařazujeme tužší pokrmy, aby se kojenec naučil kousat, žvýkat a polykat tuhou stravu. Při přechoduod krmení z láhve na podávání stravy lřičkou vedeme dítě k větší samostatnosti při jídle. V tomto období se začíná uplatňovat různorodost režimu výživy kojenců, která je dána rodinnou tradicí i průmyslovou výrobou kojenecké a dětské výživy.

 
Příklad jídelníčku pro kojence v tomto věkovém období, tj. ve 2. polovině prvního roku života:
  • snídaně: Mléko, na něž je dítě zvyklé, neslazené nebo oslazený jen menší kostkou cukru na celý hrneček, můžeme přidat piškot nebo sušenku. Později chléb nebo rohlík.
  • přesnídávka: Čerstvé ovoce, ovocná kaše s malým kouskem chleba nebo rohlíku, s máslem nebo medem. Chléb můžeme posypat drobně nakrájenou čerstvou šunkou nebo strouhaným sýrem. Můžeme využít konzerv kojenecké ovocné výživy, obohacené 5-10 kapkami citronové šťávy.
  • oběd: Zeleninová polévka se žloutkem nebo masem. Postupně přidáváme bramborovou kaši, šťávu z masa, rýži s máslem, haše, karbanátek, rybí filé s bramborem nebo kaší. Smažíme vždy o přídavek upravené nebo syrové zeleniny. Dávky jídla nesolíme ani nesladíme. Možno použít konzervy kojenecké výživy.
  • svačina: Mléko, smetanový krém, tvaroh, jogurt. Nedoporučujeme hotové výrobky typu Termix, Pribinák nebo Pacholík pro vysoký obsah cukru! Ideální je bílý jogurt s přídavkem čerstvého, mraženého nebo doma konzervovaného ovoce nebo nízkotučný tvaroh, rozšlehaný s mlékem a přídavkem ovoce. U starších dětí můžeme zrušit pokrmy obohacené o ovesné vločky.
  • večeře: Kaše rýžová, bramborová, krupičná, kukuřičná. Výhodné jsou průmyslově vyráběné mléčné kaše, které jsou k dispozici v bohatém výběru. Pokračujeme v podávání vitamínu D, pokud jej dítě dostává v kapkách.
     
Důležitá je výchovná stránka výživy. Dítě do jídla nenutíme. Dítě si určuje samo množství jídla. V opačném případě dítě odmítá, může se vyvinout odpor k jídlu. Důsledky nucení do jídla v tomto období přetrvávají i řadu let. Je třrba si uvědomit, že chuť k jídlu kolísá nejen během dne, ale i v různých ročních obdobích a zejména podle zdravotního stavu dítěte. Klesá zejména v rekonvalescenci po průběhu akutního onemocnění. Toto období však bývá krátké. Některé děti jídlo dlouho přežvykují. Buď mají nedostatek slin nebo nedostatek cviku v polykání hustší stravy. Před dětmi o příjmu potravy nikdy nehovoříme. Pokud máme starosti o zdánlivě pomalý vývoj dítěte, je důležité poradit se s dětským lékařem. Děti se mají na jídlo těšit a mít z něho radost.
 
Výchova k dobrým životním návykům v tomto období je záladem pro celý život.